Välja rätt lampa och rätt belysning

I varje hem är det viktigt att ha rätt antal lampor och rätt typ av belysning. Ljus är dels viktigt för dess funktion, men kan även vara en del av inredningen samt att det påverkar vårt humör. För lite ljus är inte att rekommendera. Om du vill köpa snygga designer lampor, kolla då in lampa 24, en bra butik på nätet. 

När man talar om belysning så finns det idag olika typer av dessa. Du har till exempelvis allmänbelysning, som är ett mjukt ljus som kan ge dig en bra överblick över ett rum. Det är även bra att ha då du städar, letar efter nycklar eller om du gör något där du har behov av mycket ljus.

En annan form av belysning är stämningsbelysning, som är just för att skapa en ombonad och mysig stämning i hemmet. Därtill finns funktionsbelysning, som är en belysning som lyser upp ett begränsat område, ofta med ett riktat ljus. Det för att du ska se att laga mat, spela spel eller läsa. 

Välja lampor efter rum

Olika rum har behov av olika lampor. Om vi börjar med entrén och hallen, så är det här mycket viktigt att det finns lampor och ljus så att du se att klä på och av dig ytterkläder och skor. En bra lampa vid spegeln är inte fel det heller. Spotlights i taket är inte fel, men komplettera gärna då med vägg- eller bordslampor.

I ett sovrum är det andra typer av lampor du kan behöva. Det är inte fel att ha en bra sänglampa, gärna en du kan vrida och rikta. Den kan vara bra för dig som läser i sängen. Sedan är det även bra med en taklampa, för att få bra ljus vid städning och bäddning. 

Om det är en lampa vid matplatsen du ska välja, så finns det många snygga designer lampor att välja på. Vid ett matbord gör man ofta bra mycket mer än bara att äta. Det kan vara bra att ha en lampa ovanför som hänger i rätt höjd. En dimmer är att rekommendera så att du kan välja hur starkt det ska lysa. 

I köket där vi lagar mat krävs det ju en hel del funktionsbelysning. Det bör finnas bra arbetsljus vid köksbänkarna, vid spisen och vid diskbänken. Det har kommit att bli mycket populärt det senaste att välja spotlights av olika slag till köket. 

Vardagsrummet, det är ett rum som har störst behov av många olika sorters ljuskällor. Det eftersom att de flesta av oss gör en massa olika i detta rum. Det bör finnas en bra funktionsbelysning för att kunna leka, läsa, arbeta. Sedan bör det även finnas ett stämningsskapande ljus. Sedan behövs det givetvis även en bra allmänbelysning även här.

Hitta rätt lampa för dig

Om det är så att du ska köpa nya lampor, så rekommenderar vi lamp24, som är en bra lampbutik på nätet. Hos dem kan du hitta snygga designer lampor i form av taklampor, bordslampor, vägglampor och mycket mer.